In de huidige tijd is een back-up vanzelfsprekend.
Nu zit u al na te denken omdat het in de praktijk niet altijd vanzelfsprekend is.

In de praktijk komen wij met regelmaat de volgende oplossingen tegen

Een externe hardeschijf welke de back-up verzorgt

Meestal blijft de externe back-up aan de computer, server of NAS gekoppeld. In dit geval blijft de externe hard schijf beschikbaar vanuit het netwerk of apparaat. Bij een Cryptovirus zal de back-up ook worden versleuteld. In dit geval zal er ook geen back-up zijn.

Voor alle zekerheid moeten er eigenlijk 2 of meer hard schijven in omloop zijn zodat er versies zijn. Dit is goed bedacht maar blijft het een menselijke handeling om dit in een juiste structuur te gebruiken.

Een NAS (netwerk opslag)

Een NAS is een netwerk opslag die vanuit ieder apparaat in het netwerk te benaderen is. De nieuwe technologie biedt een mooie mogelijkheid om een back-up te maken. Zorg bij den NAS voor de volgende mogelijkheden:

  • versiebeheer
  • controle op uw hardware (monitoring)
  • controle op uw bestanden

Microsoft 365 Onedrive

De Onedrive van Microsoft is een synchronisatie tussen uw computer en de Cloud. Alle bestanden die worden aangepast op uw computer zullen direct worden gesynchroniseerd zodat er niets verloren gaat.
Wanneer er een Cryptovirus op uw computer aanwezig is zal deze de bestanden versleutelen. De versleutelde bestanden worden dan ook direct met de Cloud gesynchroniseerd. Nu heeft Onedrive gelukkig versiebeheer maar is dit alleen per bestand terug te zetten. Wanneer u een groot aantal bestanden heeft zal dit een mooie uitdaging zijn om dit terug te plaatsen.

Veel gebruikers van Office 365 gaan er vanuit dat er een automatische back-up wordt gemaakt van alle data die in de cloud wordt opgeslagen.

Hoewel Microsoft wel opties biedt die voorzien in tijdelijk behoud door middel van bewaartermijnen, prullenbak-instellingen en versiebeheer, is het maken van een automatische Microsoft 365 back-up uw verantwoordelijkheid.

Maakt Microsoft geen back-up?

Deze optie is vooral voor Microsoft zelf bedoeld. In het geval van een calamiteit biedt Microsoft data-herstel door middel van deze (automatische) back-up die om de 12 uur wordt gedraaid. Microsoft kan data tot 14 dagen terughalen.

Een extra partitie op een harde schijf

Gelukkig komen we het niet vaak meer tegen maar zien we soms nog wel eens een D-schijf voor de back-up.
Er is dan een partitie gemaakt op dezelfde harde schijf waar de back-up wordt weggeschreven. Bij een kapotte harde schijf of bij een crypto virus zal deze direct verloren gaan.

Zoekt u advies voor uw back-up?
Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer advies

Posted by hostingstar